Ινομυώματα και εγκυμοσύνη: γίνεται;

Μια από τις πιο συχνές αγωνίες που μοιράζονται οι γυναίκες με ινομυώματα είναι αν θα καταφέρουν να έχουν την ευκαιρία μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης. Και παρά την διαδεδομένη –εσφαλμένη- κοινή αντίληψη, η αλήθεια είναι ότι περισσότερο από το 50% των γυναικών με ινομυώματα μπορούν να συλλάβουν και να φέρουν σε πέρας με επιτυχία μια κύηση.

Ας θυμηθούμε τί είναι τα ινομυώματα.

Πρόκειται για καλοήθεις όγκους, που αποτελούνται από μυϊκές ίνες και ινώδη ιστό, ενώ το μέγεθος τους ποικίλλει. Αναπτύσσονται στην μήτρα και συνήθως εμφανίζονται στην αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας, ανάμεσα στα 20-35, χωρίς ωστόσο να είναι σπάνια η εμφάνιση τους και σε μικρότερες ηλικίες. Επηρεάζονται από τα οιστρογόνα, τα οποία και αυξάνουν το μέγεθος τους. Υπάρχει συσχέτιση τους με το αυξημένο σωματικό βάρος, καθώς γυναίκες παχύσαρκες ή υπέρβαρες έχουν αυξημένα οιστρογόνα. Συχνά είναι ασυμπτωματικά, καθώς η παρουσία συμπτωμάτων εξαρτάται από τη θέση τους στη μήτρα και το μέγεθος τους. Ένα μεγάλο ινομύωμα μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ποσότητας ή της διάρκειας της έμμηνου ρύσεως, ενώ συχνά μπορεί να ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη ή το έντερο, δημιουργώντας αίσθημα βάρους, πόνο, δυσκοιλιότητα ή συχνουρία. Κατά περίπτωση μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την αναπαραγωγική ικανότητα ή να αποτελέσουν αιτία αποβολής.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα ινομυώματα, συνήθως αυξάνουν σε μέγεθος λόγω της αυξημένης επίδρασης ορμονών. Σε αυτή την περίοδο, δεν υπάρχει θεραπευτική προσέγγιση καθώς μπορεί να προκληθεί αποβολή του εμβρύου.

Οι γυναίκες με ινομυώματα έχουν αυξημένες πιθανότητες αυτόματης αποβολής. Επίσης είναι δυνατόν η παρουσία τους να προκαλέσει μη φυσιολογική θέση του εμβρύου και δυστοκία. Για αυτό πολύ συχνά οι τοκετοί σε γυναίκες με ινομυώματα, απαιτούν καισαρική τομή, ιδίως αν βρίσκονται στο κάτω μέρος της μήτρας.

Συνήθως, τα μικρά ινομυώματα δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη. Εξάλλου, πλέον η εξέταση για εντοπισμό ινομυωμάτων αποτελεί θέμα ρουτίνας για τους γιατρούς και τα μεγαλύτερα σε μέγεθος εντοπίζονται με έναν απλό υπέρηχο  στην περιοχή της πυέλου.

Αν ο γιατρός κρίνει ότι το μέγεθος και η θέση των ινομυωμάτων μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα σε μια μελλοντική κύηση, θα συστήσει χειρουργική αφαίρεση. Σε περίπτωση που αυτά βρίσκονται πίσω απο τον πλακούντα μπορεί να συσταθεί  παραμονή στο κρεβάτι και στενή παρακολούθηση της εγκύου. Από τις πιο συχνές επιπτώσεις τους στην εγκυμοσύνη είναι η πιθανότητα ανώμαλης προβολής του εμβρύου και η αύξηση των πιθανοτήτων για πρόωρο τοκετό, περιπτώσεις που ο μαιευτήρας είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει όταν τα ινομυώματα έχουν διαγνωστεί.

Συμπερασματικά, τα ινομυώματα είναι δυνατόν να προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για απόκτηση παιδιού παρά στην περίπτωση που η εγκυμοσύνη έχει ήδη επιτευχθεί. Οι δυο καταστάσεις δεν είναι ασυμβίβαστες και συνήθως η ύπαρξη αυτών των καλοηθών ογκιδίων δεν είναι απαγορευτική για την τεκνοποίηση. Και σε αυτή την περίπτωση όμως η διάγνωση πριν την προσπάθεια για εγκυμοσύνη είναι κομβικής σημασίας και μπορεί να γλιτώσει την γυναίκα από μεγάλη ταλαιπωρία, σωματική και ψυχική, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια επιτυχημένη κύηση.