Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Τί είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών;

Πρόκειται για μία πολύ συνηθισμένη ενδοκρινολογική-μεταβολική νόσο που όμως λόγω της φύσης της συχνότερα προσεγγίζεται από την γυναικόλογική πλευρά και κυρίως τα περισσότερα προβληματα που προκαλεί επιλύονται από τους γυναικολόγους.

Σύμφωνα με την κλινική εικόνα του συνδρόμου αρκεί μια γυναίκα στην αναπαραγωγική ηλικία, να παρουσιάζει 2 από τα 3 κύρια χαρακτηριστικά για να θεωρηθεί ότι πάσχει από το σύνδρομο.

Ποια είναι αυτά;

  1. Αυξημένες σε μέγεθος ωοθήκες με την χαρακτηριστική εικόνα των πολλών μικρών κυστικών ωοθυλακίων με μέγεθος < 12 και αριθμό > 12 το οποίο ανευρίσκεται εύκολα με ένα απλό κολπικό υπερηχογράφημα.
  2. Αραιομηνόρροια δηλαδή μεγάλα διαστήματα χωρίς περίοδο
  3. Αυξημένη τριχοφυια, ακμή, παχυσαρκία- χαρακτηριστικά κυρίως αυξημένων αντρικών ορμονών.

 

Τα αίτια

Δυστυχώς δεν είναι γνωστά, αλλά υπάρχουν κάποιες βάσιμες θεωρίες που εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση του συνδρόμου. Η μία εξήγηση που βασίζεται στην αντίσταση της ινσουλίνης είναι και ο λόγος που για πολλούς θεωρείται και μεταβολικό νόσημα. Η αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης στο πάγκρεας, λόγω της αντίστασης στην δράση των κυττάρων έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη δράση της στις ωοθήκες και έτσι την επίσης αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων, μεταφράζοντας το σύνδρομο σε ενδροκρινολογικό.

Μία θεωρία βασίζεται σε γενετική προδιάθεση και κληρονομικότητα που προφανώς σχετίζεται με κάποια γονίδια .

 

Διαγνωση

Αρκετά εύκολη και απλή, βασίζεται στο τρίπτυχο:

  • Κλινική εξέταση -ιστορικό
  • Εξετάσεις αίματος, κυρίως ορμονολογικές εξετάσεις
  • Ενδοκολπικό υπερηχογράφημα

Αυτές οι εξετάσεις αρκούν στις περισσότερες των περιπτώσεων για να διαγνώσει κανείς το σύνδρομο και να αποκλείσει κάποιες άλλες ενδοκρινολογικές διαταραχές που παρουσιάζουν παρόμοια κιλινική εικόνα και συπτώματα.

 

Θεραπεία και αντιμετώπιση

Δεν μπορεί κανείς να μιλήσει επί της ουσίας για μόνιμη θεραπεία ή ίαση του συνδρόμου αλλά αυτό που κυρίως επιδιώκουμε είναι η βελτίωση και αντιμετώπιση των περισσοτέρων εκ των ενοχλητικών συμπτωμάτων και επιπλοκών που προκαλεί.

Επιδιώκουμε λοιπόν να στοχεύουμε κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν σε συνάρτηση με τη φάση της κάθε γυναίκας χωριστά αντιμετώπιζοντας κυρίως την υπογονιμότητα, την αυξημένη τριχοφυία, την ακμή και την παχυσαρκία.

Σαν πρώτο βήμα θα επιλέγαμε την αλλαγή του τρόπου ζωής της ασθενούς μας.Ο υγιεινός τρόπος ζωής με σωστή διατροφή και άθληση, χωρίς την κατανάλωση αλκοόλ, ουσιών και καπνίσματος, προφυλάσσει από τις επιπλοκές του συνδρόμου αυτού, όπως είναι π.χ. ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, η υπερχολιστεριναιμία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η άθληση βοηθά σημαντικά στην πρόληψη και καταπολέμηση της παχυσαρκίας, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Μια διατροφή χωρίς πρόσθετη ζάχαρηφτωχή σε λιπαρά και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, βοηθά στη διατήρηση ενός χαμηλού σωματικού βάρους, στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων λιπιδίων στο αίμα και στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκαιμίας, μέσω της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα την προφύλαξη, βελτίωση ή και υποστροφή των συμπτωμάτων του μεταβολικού συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών.

Ένα βιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής, η ινοσιτόλη που εντάσσεται στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β, βελτιώνει σημαντικά την κλινική εικόνα και τη γονιμότητα των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, διορθώνοντας τις μεταβολικές και αναπαραγωγικές αλλαγές που σχετίζονται με το σύνδρομο. Η ινοσιτόλη παρέχει βελτίωση της λειτουργίας των ωοθηκών, βελτίωση της ινσουλιναιμίας, βελτίωση του ορμονικού προφίλ και μείωση των περιφερικών επιδράσεων των ανδρογόνων.

Για την βελτίωση επίσης στην αντίσταση της ινσουλίνης που θεωρείται το βασικό αίτιο για την δημιουργία του συνδρόμου, ένα σημαντικό σκεύασμα που δείχνει πως βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα είναι η μετφορμίνη, ενα αντιδιαβητικό φαρμακο γνωστό και με την εμπορική ονομασία glucophage.

Τα αντισυλληπτικά φαρμακα που ευρέως χρησιμοποιούνται στην θεραπεία του συνδρόμου, δεν θεραπεύουν σε καμία περίπτωση αλλά το μόνο που επιτυγχάνουν είναι η αίσθηση στη γυναίκα της σταθερής περιόδου. Σε αυτά που έχουν ήπια αντιανδρογονική δράση παρουσιάζεται βελτίωση στην τριχοφυία και ακμή.

Η χειρουργική προσέγγιση γνωστή ως και drilling των ωοθηκών δείχνει να εγκαταλείπεται από τους περισσότερους πλέον ως θεραπεία εκλογής γιατι παρουσιάζει πολύ χαμηλά ποσοστα αποτελεσματικότητας και θεραπείας .