Λαπαροσκόπηση και Υστεροσκόπηση

Τι είναι η λαπαροσκόπηση?

Είναι η εξέταση των ενδοκοιλιακών οργάνων (όργανα του εσωτερικού της κοιλιάς) που γίνεται με μια λεπτή κάμερα που τοποθετείται μέσα από μία τομή 1 εκ. διαμέσου του ομφαλού. Η λαπαροσκόπηση γίνεται με γενική αναισθησία και συνήθως απαιτούνται συνολικά 2 έως 4 τομές 0.5-1 εκ. στο δέρμα της κοιλιάς ανάλογα με τον τύπο της (διαγνωστική ή επεμβατική). Οι τομές του δέρματος συρράπτονται ενδοδερμικά (πλαστική συρραφή) και τα μικρά σημάδια εξαφανίζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η λαπαροσκόπηση δίνει τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου των ενδοκοιλιακών οργάνων που περιλαμβάνουν τόσο τα έσω γεννητικά όργανα της γυναίκας όσο και τα υπόλοιπα εσωτερικά όργανα του ανθρώπινου σώματος (έντερο, ήπαρ, χοληδόχο κύστη κλπ).

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης έναντι των ανοιχτών επεμβάσεων είναι πολλαπλά όπως το σημαντικά ανώτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος, η σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο (από λίγες ώρες έως 1 μέρα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων) και η ταχεία επιστροφή στην εργασία. Το βασικό πλεονέκτημα της λαπαροσκόπησης όμως παραμένει η χειρουργική ακρίβεια με την οποία γίνονται οι επεμβάσεις και ο σχεδόν ατραυματικός χειρισμός των ιστών που μεγιστοποιεί την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων και ελαχιστοποιεί τη δημιουργία συμφύσεων.

Προϋπόθεση για τα παραπάνω απαιτεί η διενέργεια λαπαροσκοπήσεων από έμπειρη χειρουργική ομάδα και η χρήση σύγχρονης τεχνολογίας.

Τι είναι η Yστεροσκόπηση;

Είναι η εξέταση του εσωτερικού του τραχήλου και της μήτρας, του ενδοτραχήλου και του ενδομητρίου, με τη χρήση μίας λεπτής κάμερας που εισάγεται διαμέσου του κόλπου και του τραχήλου. Με την υστεροσκόπηση η εξέταση γίνεται υπό άμεση όραση και μεγέθυνση με ακρίβεια και αξιοπιστία μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο (π.χ. υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία, απόξεση). Εάν υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις (π.χ. υπερπλασία, πολύποδες, ινομυώματα, συμφύσεις, διάφραγμα κλπ) ταυτόχρονα με τη διάγνωση γίνεται και θεραπεία (επεμβατική υστεροσκόπηση).

Η διαγνωστική και η μικρο-επεμβατική υστεροσκόπηση γίνονται με τοπική αναισθησία ενώ στην επεμβατική υστεροσκόπηση εφαρμόζεται τοπική ή ελαφρά γενική αναισθησία. Η παραμονή στην κλινική κυμαίνεται από μία έως 24 ώρες ανάλογα με την περίπτωση.