Ασφαλής οδήγηση και στην εγκυμοσύνη

Μπορώ να οδηγώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ρωτούν πολλές μέλλουσες μαμάδες. Αν η κύηση είναι φυσιολογική και χωρίς επιπλοκές δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρνηθείτε την άνεση που προσφέρει η μετακίνηση με το αυτοκίνητο σας.

Μολονότι έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς επιφυλάξεις για την χρήση αερόσακου και κατά πόσο –πιθανώς- μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για το έμβρυο σε περίπτωση ατυχήματος, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι αερόσακοι είναι ασφαλείς και προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό από τραυματισμούς στο κεφάλι. Άρα οι εγκυμονούσες δεν θα πρέπει να απενεργοποιούν τον αερόσακο της θέσης τους. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να μετακινούν το κάθισμα τους προς τα πίσω και να ρυθμίζουν τη θέση έτσι ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή απόσταση ανάμεσα στην κοιλιά τους και το ταμπλό του αυτοκινήτου.

Επίσης σε κάθε περίπτωση πρέπει να φορούν ζώνη ασφαλείας. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν σε μεγάλη ποικιλία και από αξιόπιστες κατασκευάστριες εταιρείες ειδικές ζώνες ασφαλείας για εγκύους. Πρόκειται για ένα μαξιλαράκι με ειδικό σύστημα κουμπώματος, που κρατά το κάτω μέρος της ζώνης του αυτοκινήτου, κάτω από την κοιλιά. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε σε περίπτωση ατυχήματος, η δύναμη να μην μεταφερθεί στην έγκυο και το έμβρυο αλλά στη μέση και τα πόδια.